Logo
Úvod
Novinky
Kontakty
Rozvrh hodin
Informace o škole menu
Školská rada
Školní časopis TORNÁDO
Školní družina menu
Akce a Foto menu
Pomáháme menu
Logo
Kariéra
Soubory ke stažení
Čerpání evropských fondů
Další důležité odkazy

odkaz na stránky ZŠ GUTOVA - BAKALÁŘI

Nová stránka 1

ZŠ Gutova sponzoruje levharta v pražské ZOO již více než 10 let

Levhart obláčkový  (Neofelis nebulosa)

je samotářsky žijící lesní kočkovitá šelma. Je nejmenší z velkých koček. Je nazýván podle tmavých "obláčků" na jeho těle.
Rozšíření: jižní a jihovýchodní Asie od Nepálu po Sumatru a Borneo (viz mapa).

Biotop: horské i nížinné tropické lesy do výšky 3000 m n. m.
Potrava: loví menší obratlovce, opice, gibony, ptáky, dikobrazy, ryby, malá prasata a jeleny
Rozměry: délka těla 60-110 cm, délka ocasu 55-91 cm (dosahuje okolo osmdesáti procent délky samotného těla), výška v kohoutku 80 cm, hmotnost 16-23 kg
Rozmnožování: Samice je březí 86-95 dní a rodí 1-5 mláďat, o která pečuje sama. Po 12 dnech vidí a v 10. týdnu života jedí maso, i když je matka kojí až do půl roku. V této době jejich srst - po narození celá šedá - dostává stejné vzorování jako u rodičů.

Zajímavosti: Vzhledem k některým znakům je řazen do skupiny velkých koček (má okrouhlé zorničky, při odpočinku natahuje přední nohy před sebe a ocas neobtáčí kolem těla). Odpočívá většinou na stromech. Svým uměním šplhat může konkurovat malým kočkám. Ve volné přírodě se dožívá věku okolo jedenácti let, zatímco v zajetí jsou známy případy dožití až věku sedmnácti let.

Ohrožení: Patří mezi ohrožené druhy, největší hrozbou je kácení lesů, které jsou jeho domovem. Přestože je levhart obláčkový ve  většině zemí chráněn zákonem, často se stává obětí lovců.

Lidé ho loví pro kožešinu a také pro velké špičáky, kterým přičítají kouzelnou moc.
Chov v pražské ZOO: V pražské zoo je  chován tento druh od roku 1961.V současnosti ho najdeme v pavilonu kočkovitých šelem